Mediation

Samen naar een oplossing

Mediation helpt om conflicten op te lossen zonder juridisch getouwtrek. Onder begeleiding van een mediator zoeken partijen naar een duurzame oplossing waar iedereen mee verder kan.

Mediation is geschikt voor uiteenlopende situaties, zoals echtscheidingen, familieconflicten, arbeidskwesties en zakelijke geschillen. Het draait niet om wie gelijk heeft, maar om hoe je samen vooruit kunt. De focus ligt op praktische en toekomstgerichte afspraken, zonder verliezers.

Waarom kiezen voor mediation?

Snel en kostenefficiënt

Geen lange juridische procedures

Ruimte voor wederzijds begrip en maatwerkoplossingen

Hoge slagingskans

Ruim 85% van de mediationtrajecten leidt tot een werkbare overeenkomst

Mediation is vrijwillig, maar vraagt wel om openheid, luisteren en de bereidheid om te geven en nemen. Nasrien Goelmohamed heeft een no-nonsense aanpak en helpt je met heldere, werkbare oplossingen.

Wil je weten of mediation bij jouw situatie past? Neem vrijblijvend contact op met NG Resolutions.

Wat is mediation?

Wat kost mediaton?

Pre-mediaton

Veel gestelde vragen

1. Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een juridisch bindende afspraak tussen partijen om een onzekerheid of geschil te voorkomen of op te lossen. Dit is wettelijk geregeld in artikel 7:900-906 BW. Partijen accepteren dat de uitkomst kan afwijken van wat oorspronkelijk juridisch gold.

Wanneer is een vaststellingsovereenkomst nodig?

  • Bij bestaande of toekomstige onzekerheid – Ook subjectieve onzekerheid bij partijen is voldoende. Er hoeft geen objectieve onzekerheid of juridisch conflict te zijn.
  • Als er een rechtsverhouding bestaat die partijen willen wijzigen – In dat geval kan de wijziging ook direct in de bestaande overeenkomst worden doorgevoerd, zonder een aparte vaststellingsovereenkomst. Dit verkleint de kans op latere juridische discussies.
  • Bij een bestaand juridisch geschil – Beide partijen moeten elkaar dan tegemoetkomen en concessies doen. Er is geen sprake van een vaststelling als één partij simpelweg het standpunt van de ander erkent of afstand doet van een recht.

Wie neemt de beslissing?

Partijen kunnen de vaststelling zelf maken of dit overlaten aan een derde (zoals een deskundige). Dit mag echter niet neerkomen op een eenzijdige, bindende beslissing door één van de betrokken partijen.

2. Wat zijn de gedragsregels van de mediator?

Voor de mediator geldt dat deze een zorgplicht heeft, inhoudende dat hij moet handelen als een redelijk bekwaam vakgenoot. Om problemen in het na stadium te voorkomen, dient de mediator in het mediation proces op bepaalde signalen te letten. Merkt hij die op, dan dient hij op grond van zijn zorgplicht in te grijpen.

3. Wat is het verschil tussen rechtspraak en mediation?

In Nederland is de rechterlijke procedure de traditionele manier om geschillen te beslechten. De onafhankelijke rechter beoordeelt de zaak op basis van feiten en juridische argumenten en velt een vonnis. Dit bepaalt wie ‘wint’ en wie ‘verliest’. Of dit de onderliggende oorzaak van het conflict wegneemt of de relatie tussen partijen herstelt, valt buiten de verantwoordelijkheid van de rechter.

Mediation biedt een andere aanpak: geschiloplossing. Hier draait het niet om gelijk krijgen, maar om het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Dit gebeurt door te kijken naar wederzijdse belangen en relevante feiten, in plaats van louter juridische standpunten. Mediation vindt plaats binnen een maatschappelijke en, indien nodig, juridische context, waarbij ook objectieve maatstaven kunnen worden meegenomen.

4. Wat is een conflict?

Een conflict ontstaat wanneer twee of meer partijen tegengestelde doelen, waarden of methodes hebben en daardoor botsen—of dit nu feitelijk zo is of slechts zo wordt ervaren.

Conflicten kunnen zich voordoen tussen individuen, organisaties of zelfs landen. Ze kunnen draaien om de inhoud van een kwestie of om de onderlinge relatie. In alle gevallen voelen de betrokken partijen zich verbonden met de uitkomst en dragen zij, in meer of mindere mate, verantwoordelijkheid voor de relatie met de ander(en).

5. Wanneer contact opnemen met NG Resolutions?
Er zijn veel redenen om ons te bellen. Je kunt bij ons terecht als je:

 Vragen hebt over mediation of het mediationproces.
 Mediation overweegt en wilt dat een onafhankelijke derde contact opneemt met de andere partij(en).
 Geadviseerd bent om mediation te proberen.
 De juiste mediator zoekt voor jouw situatie, zoals een:

    • Scheidingsmediator
    • Arbeidsmediator
    • Businessmediator
    • Familiemediator
    • Groepsmediator

     Al een mediationadvies hebt gekregen en dit wilt uitvoeren met NG Resolutions.
     Een intakegesprek wilt plannen.
     Meer informatie zoekt over NG Resolutio
     Bent benaderd door een andere partij voor mediation.
     Een zakelijke en professionele aanpak van mediation belangrijk vindt.

Oplossingen die verbinden

Conflicten kunnen veel stress, tijd en geld kosten. Laat ons je helpen!

Informatie

Mediation

Juridisch advies

Soort Conflict

————————-

Lage Zegstraat 6H

4735 SX ZEGGE

info@ngresolutions.nl